1 kilo daging lembu [batang pinang]
2 kotak kecil kismis hitam
1 bungkus kecil rempah kari
2 sudu besar cili kisar
2 tangkai daun kari
kicap manis kipas udang
bahan-bahan kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia,3 batang serai
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar ketumbar
CARA-CARANYA
daging dipotong sederhana,diperap bersama separuh bahan kisar juga kicap manis.biarkan daging diperap selama 2 jam atau lebih.
2.tumis bahan kisar yang separuh lagi bersama dengan cili,rempah kari serta daun kari sehingga naik bau.
3.apabila bahan masak masukkan daging yg. diperap bersama kismis hitam yg telah dikisar terlebih dahulu.
4.tambahkan kicap jika perlu atau sesedap rasa,masaklah hingga daging lembut ,boleh diangkat apabila kuah pekat.
SELAMAT MECUBA
No comments:
Post a Comment